Totul începe de la o idee, fie că este o idee legată de aromele folosite, de un recipient nou sau de numele lumânării. În spatele produsului final sunt mulți pasi care trebuie urmați și care nu sunt vizibili pe Social Media sau pe site.
Pentru fiecare aromă nouă sau recipient nou se fac multe teste până se ajunge la produsul finit care e în casa ta. Și totuși, de ce e așa de complicat să faci o lumânare? Nu e doar ceară, fitil, aromă și recipient?
Well, să povestim puțin despre procesul acesta.
Cum am Ales Ceara de Soia?
Când am început să fac research pentru ceara pe care vreau să o folosesc pentru lumânările mele am descoperit că până și ceara de soia este de mai multe feluri, de la mulți producători, sau că e amestecată cu anumiți aditivi sau alte tipuri de ceară.
Am citit foarte multe păreri și am testat câteva tipuri de ceară de soia până să aleg varianta cea mai potrivită pentru mine. Am ales ceara de soia pură, fără aditivi și fără alte tipuri de ceară precum parafina.
De ce am ales aceasta variantă?
Ceara de soia are multe beneficii spre deosebire de ceara de parafină, spre exemplu. Am și scris un articol despre beneficiile pe care le are ceara de soia, așa că le voi enumera mai pe scurt aici:
-
ceara de soia este naturală: este obținută din boabe de soia;
-
emite mai puțină funingine: toate lumânările emit o anumită cantitate de funingine în aer, dar la cele din soia este o cantitate mult mai mică față de lumânările din parafină, spre exemplu;
-
eliberează mai puține toxine în aer: deoarece ceara de soia este biodegradabilă, nu conține toxine și agenți cancerigeni. Sunt mai sănătoase pentru noi și chiar pentru animalele noastre de companie;
-
ceara de soia arde cu până la 50% mai mult față de alte lumânări din parafină;
-
are un parfum mai puternic: dacă iți place cum miroase în magazin, sigur va mirosi și odată aprinsă în casa ta;
-
ceara de soia este biodegradabilă și solubilă în apă: se poate curăța foarte ușor cu apă caldă și săpun, de aceea poți refolosi recipientele lumânărilor.
O Multitudine de Variante de Fitiluri, Care Este Cea Potrivită?
Cel mai mare șoc pe care l-am avut când am început să fac lumânări a fost să descopăr multitudinea de tipuri de fitiluri. Am descoperit că pentru fiecare tip de ceară sunt recomandate alte tipuri de fitiluri, iar pentru fiecare tip de ceară erau câteva variante posibile de fitiluri.
Așa că, partea aceasta este cea mai grea în partea de testare, mai ales în cazul recipientelor noi. De aceea, cei care fac lumânări preferă să aibă același recipient și să se joace cu etichetele sau cu aromele pentru a lansa colecții noi.
Nu pot să spun cum procedează alții, dar în cazul meu este o perioadă destul de lungă până reușesc să găsesc fitilul potrivit pentru un anumit recipient.
Pe lângă tipurile de fitil existente, fiecare tip de fitil are mai multe grosimi care se potrivesc pentru anumite diametre ale recipientelor.
Arderea fitilului poate fi influențată de asemenea și de uleiul parfumat, deci trebuie testată fiecare aromă pentru o ardere cât mai corectă.
Așa că, atunci când încep să testez fitiluri, de obicei testez din fiecare tip cate 2-3 grosimi pentru diametrul pe care-l am la recipient.
Urmăresc timpul de topire până la marginea vasului, intensitatea aromei și aspectul fitilului la ardere. Ce înseamnă asta?
Timpul de topire a cerii până la marginea vasului ar trebui să fie de maxim 3-4 ore. Dacă acest timp este depășit înseamnă că fitilul este prea subțire și trebuie să încerc următoarele grosimi.
Nu este ok nici dacă se topește prea repede până la margine, pentru că lumânarea se vă consuma mult mai repede și este posibil că fitilul să emane mai multă funingine (fum negru) decât ar trebui.
Timpul ideal de topire ar trebui să fie undeva între 2-3 ore, să miroasă frumos și discret, să nu emane funingine în timpul arderii.
De asemenea, după ce găsesc varianta câștigătoare pentru mine, trebuie să testez fiecare aromă pe care vreau să o torn în acest recipient.
Mi s-a întâmplat de multe ori să testez aromele, iar o parte din ele să nu fie potrivite pentru fitilul câștigător. Pentru acele arome au fost necesare teste suplimentare, cu alte fitiluri, până am găsit varianta câștigătoare și pentru acelea.
De ce mai țin cont când aleg fitilul potrivit? Daca bifez timpul de ardere și intensitatea aromei, trebuie să verific și temperatura recipientului.
Cum fac asta? Verific dacă pot pune mâna pe recipient fără să mă ard.
Mi se pare un lucru foarte important de urmărit, deoarece dacă vrei să muți lumânarea sau ai pe cineva în casă care pune mâna pe lumânare, e important ca recipientul să nu fie prea fierbinte și să nu apară accidente sau arsuri.
Cât de Importantă este Intensitatea Parfumului?
Bun, deci am bifat tipul de ceară, tipul de fitil, acum trebuie să testez aroma. De ce? De obicei, producătorii de uleiuri parfumante au anumite procente pe care le recomandă în producerea lumânărilor, maximul este de obicei 10% din gramajul lumânării.
Deși este recomandat un procent de 10%, pentru puține arome folosesc acest maxim, pentru că mi-am dat seama că sunt mult prea puternice, iar experiența cu ele poate deveni neplăcută.
De aceea, de fiecare data când introduc o nouă aroma în portofoliul meu testez lumânarea cu un procent de 8%, pentru că majoritatea lumânărilor mele conțin acest procent și cumva este baza mea de testare.
Dacă aroma este plăcuta, discretă, se simte în încăpere fără să fie deranjantă atunci este alegerea potrivită și pentru noua aromă.
Există cazuri în care miroase prea tare și atunci trebuie să torn altă lumânare cu un procent mai mic de 5-6% și o testez din nou la ardere.
Sau este posibil să nu se simtă destul de puternic, atunci torn altă lumânare și cresc procentul la 9-10% și o testez din nou la ardere cu acest procent.
Este un proces destul de complicat și lung pentru a ajunge la formula perfectă și în cazul aromelor, mai ales când rețeta clasică nu este câștigătoare.
Concluzie
În spatele fiecărui produs se află mult research, teste eșuate și frustrări, dar există și satisfacția de a găsi formula perfectă pentru fiecare aromă, pentru fiecare recipient, pentru fiecare idee.
Sper că ți-a plăcut povestea aceasta, deoarece cred că este important să descoperi și aspectele nevăzute din spatele unei mici afaceri cu lumânări parfumate.
Lasă-mi un comentariu cu partea care ți se pare cea mai interesantă sau cu ce ai descoperit nou din lumea aceasta parfumată!