Dacă ești pasionat/ă de proiecte DIY atunci cu siguranță ai găsit acel proiect foarte creativ și util pentru tine și pentru casa ta. Atunci când faci lumânări parfumate te poți juca cu aromele și culorile lor, poți experimenta cu multe tipuri de ceară și parfumuri deosebite.
În acest articol iți vom prezenta cum să faci o lumânare parfumată din ceară de soia în 9 pași simpli.
De ce ai nevoie pentru a face primele tale lumânări :
-
Ceară de soia pentru lumânări
-
Uleiul parfumat pentru lumânări
-
Fitilul de bumbac sau lemn
-
Recipientele
-
Două vase din inox pentru a topi ceara
-
Termometru pentru ceară
-
Pistol cu silicon pentru lipit fitiluri sau stickere pentru fitiluri
-
Cântar de bucătărie
După ce avem pregătite toate aceste ingrediente și produse putem să ne apucăm de treabă.
Recipientul ales trebuie să fie rezistent la căldura, să aibă peretele gros dacă e din sticlă, puteți refolosi recipiente vechi de lumânări sau borcane.
Sunt multe tipuri de ceară din care puteți alege, dar eu o recomand pe cea de soia, deoarece este ușor de lucrat cu ea și are multe avantaje.
Ceara de soia poate fi și ea de mai multe feluri, pentru recipiente sau tablete, amstecuri de mai multe tipuri de ceară, dar pentru acest articol vă recomand să folosiți ceara de soia Nature Wax C3.
Ceara Nature Wax C3 se pretează și pentru lumânări în recipiente și pentru tablete parfumate, este ceară pură, fără alte amestecuri, iar pașii de mai jos sunt exemplificați pe baza acestui fel de ceară.
Pasul 1. Pregătirea Spațiului de Lucru
Spațiul de lucru pentru a face lumânări trebuie să fie o suprafață plană, curată, rezistentă la căldură și fără alte lucruri în jur, care nu sunt necesare la acest proces, mai ales dacă nu doriți să fie atinse de ceară.
Pasul 2. Cântărirea Ingredientelor Principale
Cântărește / măsoară ceara de care ai nevoie. Spre exemplu, dacă ai un recipient cu un volum de 100ml vei avea nevoie de 80g de ceară pentru a-l umple.
Dacă nu ești sigur de volumul recipientului îl poți umple cu apă, îl poți cântări ca să afli câți mililitri intră în recipient, iar din acel volum scazi 20% și vei afla volumul de ceară aproximativ de care vei avea nevoie.
Uleiul parfumat reprezintă 8-10% din volumul de ceară măsurat, astfel dacă ai nevoie de 80g de ceară vei avea nevoie de 6-8g de ulei parfumat.
Pasul 3. Cum să Topim Corect Ceara
Ceara de soia nu se topește punând vasul direct la sursa de căldură (aragaz / plită electrică). Ceara de soia se topește corect la aburi, prin tehnica bain-marie.
Se pune un vas cu apă pe aragaz/plită, iar în acest vas vei adăuga vasul de inox care conține ceara de soia și termometrul. Se amestecă ușor, până când ceara va atinge temperatura de 80° C.
Timpul de topire va fi de aproximativ 10-15 minute, în funcție de cantitatea de ceară pe care o topiți.
Pasul 4. Pregătirea Recipientelor
Recipientele trebuie spălate și uscate complet, ca să nu rămână scame sau alte corpuri străine în ele.
Acestea se așează pe o suprafață plană și rezistentă la căldură.
Pasul 5. Pregătirea Fitilelor
Fitilele se aleg în funcție de ceara folosită și de diametrul recipientelor. Pe site-urile furnizorilor veți găsi recomandări de fitile în funcție de ceara folosită și în funcție de diametrul recipientului.
Alegerea corectă a fitilului este foarte importantă deoarece de aceasta depinde calitatea lumânării : arderea corectă și intensitatea parfumului.
Lipirea fitilelor se poate face prin mai multe modalități, în funcție de disponibilitatea materialelor.
Cea mai ușoară variantă ar fi stickerele pentru fitile deoarece le lipești de fitil și se fixează direct în recipient.
Cea mai accesibilă variantă ar fi pistolul cu silicon, se găsesc ușor bastoanele de silicon, iar astfel nu vei avea emoții că vei rămâne fără silicon. După ce îl conectezi la curent trebuie să aștepți câteva minute ca să se încălzească și să se topească siliconul. Pui puțin silicon pe baza fitilului și îl fixezi în centrul recipientului.
A treia variantă ar fi fixarea fitilului cu ceară, dar nu este foarte precisă, deoarece se poate deplasa din centrul recipientului odată ce torni restul cantității de ceară.
Se scufundă cu grijă suportul fitilului în ceara topită după care se așează fitilul în centrul recipientului și se lasă ceara să se racească înainte de a umple recipientul.
Pasul 6. Adăugarea Uleiului Parfumat
Odată ce ceara ajunge la temperatura de 80° C se ia de pe foc și se verifică periodic temperatura până când ceara atinge 70-75° C.
Când ceara a ajuns la această temperatura se toarnă parfumantul pentru lumânări. Se amestecă timp de 2 minute, pentru ca uleiul și ceara să se omogenizeze.
Procentul de ulei parfumat recomandat este de 5-10%, în funcție de intensitatea dorită de parfum.
Pentru încăperi mai mici se recomandă un procent de 5-6%, iar pentru încăperi mai mari se recomandă un procent de 8-10%.
Este important să verificați și recomandările producătorului legat de temperatura la care se adaugă uleiul în ceară și procentele pe care le puteți folosi.
Pasul 7. Turnarea în Recipiente
Amestecul obținut de ceară și ulei se toarnă ușor în recipiente, lăsând 1 cm în partea de sus a recipientului. Este important să turnați ușor pentru a evita bulele de aer care se formează în ceară.
După ce ați turnat ceara asigurați-vă că fitilele sunt drepte, centrate și în poziție verticală. Centrarea fitilelor se poate face cu suport special sau cu 2 bețe de lemn (spre exemplu bețele chinezești sau creioane).
Ceara se contractă la răcire și astfel mai pot apărea găuri în jurul fitilului, să nu vă îngrijorați, este un fenomen normal pentru ceara de soia.
Pasul 8. Corectarea Lumânării
Dacă se întâmplă să apară găuri la suprafața lumânării acestea se pot corecta cu un suflant cu aer cald.
Dacă este doar pentru uz personal o puteți lăsa și așa deoarece nu afectează arderea lumânării.
În cazul în care v-a mai rămas ceară nefolosită o puteți reîncălzi și puteți turna un strat subțire de ceară pentru a corecta suprafața lumânării.
Pasul 9. Răcirea Lumânării și Aprinderea ei
Lumânarea rezultată se va lăsa la răcit peste noapte. A doua zi se va tăia fitilul la aproximativ 5mm.
Pentru a avea cele mai bune rezultate se recomandă să lăsați lumânarea neaprinsă 3-7 zile.
Dupa cele 3-7 zile puteți să aprindeți lumânarea, iar prima ardere se recomandă să fie între 3-4 ore pentru ca ceara topită să ajungă la pereții recipientului.
***ATENȚIE! Acest ghid de fabricare a lumânărilor este un ghid general pentru începători în fabricarea lumânărilor în recipiente. Se recomandă o informare mai aprofundată legată de tipurile de ceară, fitilurile potrivite și parfumanți.
Variațiile de ceară, parfumanți și fitile pot afecta produsul finit, de aceea este recomandată testarea tuturor variantelor de combinații și găsirea soluției perfecte pentru recipientele voastre.